top of page

KOKS MANO ODOS TIPAS? PATARIMAI, KAIP NUSTATYTI

Kaip teisingai išsirinkti veido kremą? Pradėkite nuo to, kad TIKSLIAI nustatytumėte savo odos tipą. Pasak specialistų, moterys dažnai klaidingai įvertina savo odą, todėl pasirinktos priemonės veikia tik iš dalies. Siekiant optimalių rezultatų ir pasirinktos kosmetikos, visų pirma nustatykite, kokia jūsų oda ir kokie jos poreikiai, tuomet bus gerokai paprasčiau pasirinkti tinkamas priemones savo odos problemoms išspręsti.


KAS YRA BRANDI ODA?

Pirmiausia, aptarkime dažniausiai užduodamą klausimą – nuo kelių metų oda jau yra brandi, t. y. nuo kada paaugliams skirtą kosmetiką turėtų pakeisti brandžios odos priežiūros priemonės? Atsakymas – nuo 25 metų. Maždaug tuo metu odoje įvyksta perversmas:iki tol odos ląstelės dauginosi dar pakankamai sparčiai, todėl oda savaime atsinaujindavo ir atrodė jaunatviška. Maždaug 25 metų pasiekiama ta riba, kai ląstelės dauginasi lėčiau, nei reikia odai atsistatyti. Be to, odoje mažėja natūraliai esančio hialurono ir kolageno, prasideda eilė kitų procesų, kurie, trumpai tariant, apibūdinami kaip odos senėjimas. Taip, oda, kaip ir visas organizmas, senti pradeda maždaug 25-erių.

Tiesa, priklausomai nuo odos tipo ir kitų anksčiau išvardintų veiksnių, senėjimo požymiai vienai moteriai gali išryškėti tik virš 35, o kita jau 27-erių pastebės pirmąsias raukšleles. Bėda ta, kad jeigu jos jau pasimatė, o dar neturite „anti-age“ kremo, tai verdiktas vienas – jau vėluojate.

KOKIE YRA ODOS SENĖJIMO POŽYMIAI?

Raukšlės yra tai, kas pirmiausiai asocijuojasi su senatve, tačiau tai nėra vienintelis veidą sendinantis požymis. Jau nuo 25 metų galima pastebėti šiuos pakitimus: dehidrataciją, sausumą, odos netolygumus ir papilkėjimą.

Jei sulaukėte pastabų, kad atrodote nuvargusi, bet taip nesijaučiate, tai žinokite – pilka, suglebusi oda, patamsėję paakiai, skaistumo praradimas suteikia pavargusio (pasenusio!) žmogaus išvaizdą net jei raukšlės dar ir nesimato.

Pigmentuotas veidas irgi yra senatvės požymis. Tai, kad saulė sendina, girdėjome tūkstančius kartų, bet kad ji sendina iš tikrųjų, deja, dažniausiai suprantame tik jau įgiję pigmentinių dėmių. O jos, bjaurybės, dažniausiai daug sudėtingiau šalinamos nei raukšlės!

Galiausiai, oda palaipsniui praranda gebėjimą natūraliai palaikyti drėgmės balansą, todėl kuo toliau, tuo labiau jaučiamas sausumas, atsiranda „kempinės efektas“ – kai drėkinamosios priemonės įsigeria akimirksniu ir norisi tepti dar ir dar.


Tikriausiai paprasčiausia kremą pasirinkti kai itin aiškiai žinome, koks yra mūsų odos poreikis. Pavyzdžiui, jei labiausiai rūpi lyginti raukšles, kremo aprašyme poveikio raukšlėms. FILORGA TIME-FILLER linija yra ypač populiari inovatyvių formulių su dėl tikslingu efektu skirtingų tipų raukšlėms.


Įvairaus tipo raukšlės, odos suglebimas ir poslinkis žemyn yra akivaizdūs senėjimo požymiai vyresniame amžiuje. Visgi kartais neramina ne tik raukšlės, bet ir bendra odos būklė, pigmentacija, skaistumas, sausumas. Kai sau išvardiname daugiau nei tris odos poreikius verčiau žiūrėti į tokias priemones, kurios sukurtos daugiafunkcinei („globaliai“) priežiūrai.


Taip, tokios linijos yra dažniausiai prabangiausių iš brandžiai odai skirtų formulių, tačiau jas verta įsigyti todėl, kad tokių būdu gaunate keleto linijų funkcijas vienoje. FILORGA asorimente globalią brandžios odos priežiūros rutiną galima susikurti iš GLOBAL-REPAIR linijos, kuri Lietuvoje yra dar pakankamai nauja, bet itin sparčiai populiarėja ir dėl poveikio, ir dėl netgi jaunesnei odai tinkamų lengvų, greitai įsigeriančių tekstūrų.


DEHIDRATACIJA – KAIP ATPAŽINTI?
Odos dehidratacija nėra odos tipas, kai sakoma, kad oda sausa. Net ir riebi ar mišri oda gali būti dehidratuota, ir tai reiškia, kad joje yra 5 kartus mažiau drėgmės nei normaliai turėtų būti.

Jei odą tempia, nuolat jaučiamas diskomfortas ir ji neturi pakankamai skaistumo, ko gero, yra dehidratuota. Odoje vanduo cirkuliuoja iš gilesnių sluoksnių link paviršiaus, kur yra hidrolipidinis sluoksnis, saugantis nuo drėgmės praradimo. Kai šis sluoksnis dėl kokių nors priežasčių būna pažeistas, vanduo išgaruoja greičiau, ir odai turimų drėgmės resursų pradeda nepakakti – ji išsausėja. Stiprios dehidratacijos atveju net ir iki 30 metų gali išryškėti smulkių raukšlelių, o vyresniame amžiuje pagilėja ir jau turimos.


Šios problemos sprendimas apima du dalykus: drėgmės atstatymą ir hidrolipidinio sluoksnio atkūrimą. Kalbant apie kremą, lengviausia susigaudyti pagal pavadinimą, kuriame dažniausiai bus įpintas žodis „Hydra“, o aprašyme nurodyta, kad tai – drėkinamasis kremas, kurio sudėtyje neabejotinai rasime hialurono rūgšties.

Visgi, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, koks hialuronas nurodytas.


Pavyzdžiui, „Laboratoires FILORGA“ intensyvus drėkinamasis kremas HYDRA-HYAL yra geras pasirinkimas dėl jo sudėtyje esančio net penkių molekulinių dydžių hialurono ir tai leidžia iškart gauti odos drėkinimą, putlinimą ir raukšles užpildantį poveikį.



ODOS TIPAS: SAUSA

Sausa oda, kaip odos tipas, pasižymi didesniu jautrumu, dažnai gali būti šiurkšti, pleiskanojanti, sudirgusi. Šiai odai būdingas ir tempimo jausmas, dėl to dažnai supainiojama su dehidratacija.

Net 50 % odos apsauginio barjero esančio odos paviršiuje, sudaro keramidai. Jie gali būti prilyginami cementui, kuris suklijuoja ląsteles ir tokiu būdu sukuria apsaugą nuo aplinkos poveikio.

Kai keramidų pritrūksta, apsauga susilpnėja ir odai tai atsiliepia dvejopai: greičiau praranda drėgmę (kaip dehidratacijos atveju) ir tampa mažiau atspari aplinkos poveikiui, dėl kurio jautri oda susierzina. Maža to, silpnėjant barjerui, ir taip gležna sausa oda praranda savo skaistumą, tvirtumą, suglemba, formuojasi arba gilėja raukšlės.


Šiuo atveju, kremą jau reikėtų rinktis tokį, kurio aprašyme nurodyta „maitinamasis“. Tai kiek suklaidina, nes atrodytų, kad sausai odai reikia drėkinimo, tačiau sausai ir suglebusiai odai atstatyti reikia minėtų keramidų.


Pavyzdžiui veido kremas NUTRI-FILLER sudėtyje turi taukmedžio sviesto ir argano aliejaus derinį, kuris skatina keramidų regeneraciją. Dažnai kremas su taukmedžiu būna gan riebus, tačiau konkrečiai šis yra lengvai įsigeriančios tekstūros, be to, formulėje yra ir daugiau komponentų, padedančių atstatyti odos struktūrą ir ją sutvirtinti.


SUAUGUSIŲJŲ AKNĖ (IR KITOS BĖDOS)

Jeigu oda blizga, poros didelės ir aiškiai matomos, o karts nuo karto (dažniausiai – pačiu netinkamiausiu metu) pasipuošiate spuogais, tuomet, greičiausiai ji yra riebi, probleminė. Yra manoma, kad su amžiumi odos blizgesys ir problemiškumas mažėja, bet tai pasiteisina toli gražu ne visais atvejais. Suaugusiųjų aknė yra itin paplitusi ir neturi nieko bendra su nepasibaigusia paauglyste, kaip juokaujama.


Ryškiausias tokios odos požymis yra netolygumas – dideles poras kartais netgi sudėtinga užmaskuoti kremine pudra! O maskuoti norisi dar ir dėl to, kad tokios odos spalva dažnai būna papilkėjusi, visas veidas bendrai atrodo pavargęs.

Sebumas – odos gaminami riebalai – apsaugo ją nuo sausėjimo. Tačiau riebios odos atveju sebumo pagaminama daugiau, nei reikia, todėl jis oksiduojasi ir užkemša poras – trumpai tariant, tokiu būdu susidaro spuogai.

Šiuo atveju nei vien drėkinamasis, nei intensyviai maitinamasis kremas nepadės, nes problema yra per didelės poros ir sebumo perteklius, kurio išskyrimą reikia padėti odai subalansuoti. Tokias funkcijas atlieka kremai, kurių aprašyme nurodytas matinio efekto poveikis.


Dažna suaugusiųjų aknę turinčių moterų problema yra ta, kad reikia rinktis: senėjimo korekcija ar spuogelių gydymas? Ir taip, ne paslaptis, kad odos netolygumų šalinimui dažnai tenka dairyti į paaugliams skirtos kosmetikos lentynas.


Todėl FILORGA laboratorijoje, konsultuojantis su dermatologais ir estetinės medicinos gydytojais, buvo sukurta AGE -PURIFY linija, kurios formulėse apjungtas dvigubas korekcinis poveikis: priešraukšlinis ir senėjimo požymius koreguojanis (anti-age) + sprendimai probleminei odai: nuo spuogelių, inkštirų, blizgėjimo, išsiplėtusių porų ir su apsauga nuo miesto taršos.




747 peržiūros
bottom of page